Depremzede esnafın kendi imkânlarıyla normalleşme mücadelesi verdiğini ifade eden Çabukel, 14 Mayıs seçimlerinden sonra fabrikalardan mahalle bakkalına kadar geniş teşvik paketleriyle esnafları destekleyeceklerini dile getirdi.
Çabukel, 6 Şubat depremleri sonrası Kahramanmaraş ekonomisi, esnaf ve iş dünyasının yaşadığı sorunların çözümü için hazırladığı projelerini anlattı.
İşyerleri yıkılan esnafların çok azına geçici çözüm olarak konteyner çarşılarda yer verildiğine dikkat çeken Çabukel, işyerleri tamamen yıkılan esnafların ticari hayatlarına başlayabilmeleri için herhangi bir çalışma yapılmadığını vurguladı. İYİ Parti iktidarında işyeri yıkılan esnafların tamamını ücretsiz bir şekilde kalıcı işyerlerine kavuşturacaklarının müjdesini veren Çabukel, esnaflara sermaye kredisine kadar geniş destek paketleri açıklayacaklarını ifade etti.
Milletvekili Adayı Av. Ahmet Çabukel, “İşyeri yıkılan Kahramanmaraş esnafı çaresiz bekleyişini sürdürüyor. Hiçbir hükümet yetkilisi çıkıp da ne haldesiniz diye sormuyorlar. Hiçbiri de çıkıp da size şöyle destek vereceğiz diye açıklama yapmıyor. Esnafımız, işletmesini yeniden faaliyete geçirmek için faizsiz kredi veya hibe bekliyor. Bu desteği sağlamak da hükümetin sorumluluğu. Ancak hangi sorumluluklarını yerine getirdiler de bunu getirecekler. Zaten şurada çok az bir süreleri kaldı. Onlar gidecek esnafımızın sorunlarını biz çözeceğiz” dedi.
“TEŞVİKLERLE KAHRAMANMARAŞ EKONOMİSİNİN TOPARLANMASINI HIZLANDIRACAĞIZ!”
Depremin etkilediği illerde hükümetin 6. Bölge Teşviklerine geçtiğini ancak bunun da yeterli olmadığına vurgu yaparak Millet İttifakı’nın iktidarında deprem bölgesine özel teşvik paketlerini hayata geçireceklerini duyurdu. Çabukel: şöyle konuştu: “Depremin merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden en çok etkilenen illerimizi 6’ncı bölge teşviklerinin de üstünde bir teşvik paketiyle destekleyecek onların toparlanma sürecini hızlandıracağız. Kesinlikle deprem bölgelerine özel teşvik paketleri hazırlayacağız. Esnafımızın durumuna göre ihtiyacına göre sıfır faizli kredi veya hibe sağlayacağız. İşyeri tamamen yıkılan esnaflarımızın ticari hayatına devam edebilmeleri sermaye kredilerini hizmetlerine sunacağız. Depremden etkilenen tüm esnaflarımıza nace kodu ayırt etmeksizin hibe ve 1 yıl ötelemeli sıfır faizli kredi seçenekleri sunacağız.”
“KAHRAMANMARAŞ’A TEKSTİL KENT KURACAĞIZ”
Kahramanmaraş’ın bir tekstil memleketi olduğunu aktaran Çabukel, şu açıklamalarda bulundu: “Kahramanmaraş tekstil sektöründe kendini ispatlamış bir şehir. Üretimin her türlüsü var; ancak markalaşma noktasında istediğimiz seviyede değil. Biz, iktidara geldiğimizde; Kahramanmaraş’ı tekstilde lider konuma getirecek adımlar atacağız. Bunun ilki Tekstil Kent olacak. Burada Ar-Ge çalışmalarının yapılabildiği her türlü teknik imkan olacak. Bununla birlikte tekstil firmalarımızın hizmetine sunacağımız test laboratuarları bulunacak. Tekstilin tüm yan sektörleriyle büyümesi, markalaşma ve marka geliştirme hizmeti verebilecek danışmanlık sağlayacağız. Burada tekstil zirveleri yaparak tekstil ile uğraşan insanları şehrimize davet edeceğiz. Tekstil Kent, sektörle ilgili gelişmelerin takip edildiği, sektörün yönlendirildiği organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Ve Tekstil kentimiz organize sanayi bölgeleriyle entegre çalışan bir merkez olacak.”
“YENİ OSB’LERLE İŞ İNSANLARIMIZIN ARSA PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİZ!”
Kahramanmaraş’ta iş insanlarının en büyük sorunlarından birinin yatırım yeri ve arsa problemi olduğunu belirten Çabukel, yeni Organize Sanayi Bölgeleriyle (OSB) bu sorunu çözeceklerini kaydetti. Çabukel, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş’ımız çok üretken bir şehir. Coğrafyamız, iklimimiz, yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız çok zengin olduğu için çok çeşitli sektörlerde faaliyet var. Biz, diğer sektörlerimizin de tekstil gibi gelişmesini ve hem şehir ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunmasını istiyoruz. Bu nedenle güçlü altyapılarıyla sektörel OSB’leri faaliyete geçireceğiz. Tarım, gıda, süt ve süt ürünleri, besi ve hayvancılık, ayakkabı, metal-mutfak, geri dönüşüm, plastik ve orman ürünleri, demir çelik, teknoloji gibi alanlarda OSB’ler kurarak ekonomide branşlaşmayı sağlayacağız ve markalaşmanın önünü açacağız.”
“İŞ DÜNYASININ İŞÇİ PROBLEMİNİ TEŞVİK VE DESTEKLERLE AŞACAĞIZ”
Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi kuruluşlarının işçi sorunu olduğuna dikkat çeken Milletvekili Adayı Çabukel, şunları kaydetti: “Kahramanmaraşlı sanayicilerimiz, işçi bulmakta zorluk çekiyordu. Depremlerden sonra bu durum çok da ciddi bir sorun haline geldi. Kahramanmaraş liyakatten yoksun kadrolar tarafından yönetildiği için vatandaşlarımız, şehrin ne zaman toparlanacağına ilişkin tereddüt içinde. O yüzden şehrimiz, çok göç verdi. Normalleşme süreci çok yavaş ilerlediği için ve insanlar kendilerine bir gelecek göremedikleri için başka şehirlere yöneliyor. Eğitim, sağlık, barınma ve sosyal imkanların yetersizliği de vatandaşlarımızın başka şehirleri tercih etmelerinde önemli bir rol üstleniyor. Bu durum da işçi bulmakta zorluk çeken fabrikalarımızı daha sıkıntılı bir sürecin içine çekiyor. Bununla birlikte EYT’lilerin de ayrılmasıyla fabrikalarımız ciddi bir işçi kaybı yaşadı. Elbette ki vatandaşlarımız emekli olacak. Ama fabrikalarımızı da mağdur etmemek lazım. Biz, iktidara geldiğimizde Kahramanmaraş’ı çok hızlı bir şekilde toparlamak için var gücümüzle çalışacağız. Fabrikalarımızın işçi açığını kapatmak için EYT’den yararlanmış ancak çalışmak isteyen vatandaşlarımızı aynı işletmede yada aynı işletmenin farklı birimlerinde çalışmasını vergi indirimi veya maaş desteği gibi teşviklerle destekleyeceğiz. Buna ilaveten fabrikalarımızın yeni işçi alımlarında da çeşitli teşviklerle sanayicilerimizin yanında yer alacağız. Diğer taraftan EYT’den yararlanmak için işinden ayrılan vatandaşlarımızın tazminatının ödenmesi noktasında da fabrikalarımıza ek destekler sağlayacağız. Ne işçilerimizi ne de sanayicimizi zor durumda bırakmayacağız.”